Sunday, August 9, 2009

Siapa Profesor Dr Burhanuddin Al Helmi?


Bila saya bercerita megenai Seminar Pemikiran Prof Dr Burhanuddin Al Helmy ramai yang bertanya siapa itu Prof Dr Burhanuddin Al Helmy.

Ramai anak muda zaman ini tidak mengenali Prof Dr Burhanuddin Al Helmy kerana lakaran sejarahnya cuba di padam oleh British serta anak didiknya, sedangkan Prof Dr Burhanuddin Al Helmy merupakan pejuang kemerdekaan yang sebenar. Perjuangan Prof Dr Burhanuddin Al Helmy bukan sekadar di Tanah Melayu bahkan merangkumi isu antarabangsa apabila beliau pernah di penjarakan oleh Israel kerana membantah penjajahan terhadap bumi Palestin.

Ini serba sedikit mengenai beliau:

Burhanuddin dilahirkan sebagai anak pertama pasangan Haji Mohamad Noor dan Sharifah Zaharah bte Habib Osman di Kampung Changkat Tualang, Mukim Kota Bharu, Taiping, Perak.

Menyambung pelajaran di sekolah agama kelolaan Syeikh Mohamad Khatib Minagkabau di Sungai Jambu, Batu Sangkar, Minangkabau, Sumatera. Menyambung pelajaran di Madrasah al-Masyhor, Pulau Pinang.

Melanjutkan pelajaran di Universiti Aligrah, New Delhi, India di dalam bidang falsafah dan sastera.

Menjadi Penasihat Hal Ehwal Islam & Adat Istiadat Melayu ketika Pendudukan Jepun

Ditahan oleh British kerana terlibat dengan Rusuhan Natrah di Singapura

Menyertai Persatuan Islam Se-Tanah Melayu (PAS) .Kemudian,beliau dipilih sebagai Yang Dipertua Agung PAS ke-3 menggantikan Dato' Dr Haji Abbas Alias

Menang Kerusi Parlimen Besut,Terengganu Pada Pilihan Raya Umum 1959

Ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) kerana kononnya menjadi ajen Indonesia dan terlibat dengan kegiatan menentang penubuhan Malaysia

Meninggal Dunia akibat penyakit lelah dan juga kesan seksaan yang beliau terima semasa dalam tahanan ISA pada 10 Okt 1969.

Sahabat boleh baca pelbagai lagi kisah Profesor Dr Burhanudin Al Helmi disini.

No comments:

Post a Comment

Al Fatihah ( Datuk Saya)

Al Fatihah ( Datuk Saya)