Thursday, November 26, 2009

Tafsir Al Munir: Catatan 3
Surah Al Muzammil.
Diturunkan di Mekah. Mengandungi 20 ayat. Nama surah ni bermaksud ' orang yang berselimut'. Surah ini diturunkan pada peringkat awal kenabian Nabi Muhammad saw. Allah telah memerintahkan Nabi saw untuk membuka selimut dan bangun untuk menyampaikan risalah Allah.

Kandungan Surah
Surah ini mengandungi petunjuk-petunjuk serta arahan-arahan Allah untuk Nabi Muhammad saw semasa perjalanan dakwah Baginda saw. Surah ini juga mengandungi ancaman kepada kaum musyrikin yang menentang dakwah Nabi saw.

Allah memerintahkan Nabi saw bangun pada waktu malam beribadah kepadaNya, bertahajud serta membaca Al Quran untuk menguatkan jiwa Nabi saw sebagai bekal untuk perjalanan dakwah yang mencabar. Allah berfirman dalam Surah Al Isra ayat 79: "di waktu malam,hendaklah kamu bertahajud, sebagai sunat kepada engkau. Moga-moga Allah menempatkan engkau di tempat yang terpuji". Allah juga memberitahu Nabi tentang berat serta mencabarnya tugas sebagai Rasulullah, maka Allah perintahkan Nabi untuk mengingati Allah siang dan malam. Dalam surah ini Allah nyatakan: sesungguhnya Aku beri kepada engkau perkataan yang berat". Allah juga memerintahkan Nabi bersabar di atas gangguan kaum musyrikin yang menuduh Nabi sebagai tukang sihir dan penyair.
____________

Begitulah juga dengan kita untuk melazimi qiamullail sebagai latihan jiwa agar jiwa kita menjadi kuat serta mampu menghadapi pelbagai mehnah dan tribulasi sepanjang jalan juang ini. Jemaah kita ini bukanlah parti politik semata-mata tetapi merupakan Harakah Islamiyyah. Maka agenda tarbiyyah perlu diperkasakan untuk melahirkan para pejuang yang taqarrub kepada Allah. Kekuatan tarbiyyah adalah tunjang kekuatan jemaah. Ahli yang kurangnya tarbiyyah akan menjadi duri dalam daging kepada jemaah.Tetapi jangan tersilap untuk mengecilkan skop tarbiyah kepada tahajud dan membaca Al Quran semata-mata. Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment

Al Fatihah ( Datuk Saya)

Al Fatihah ( Datuk Saya)